15 χρόνια Κλειδί

Το Κλειδί συμπλήρωσε 15 χρόνια!

Για τους αναγνώστες του, τους δημιουργούς του, και τους συνεργάτες η επέτειος έχει διπλή σημασία. Πρώτον γιατί καλύπτει συντροφεύοντας ένα μεγάλο διάστημα του τοπικού μας βίου και δεύτερον επειδή παραμένει σταθερά προσηλωμένο στη «μεσσήνια» παράδοση που σφράγισε το τοπικό πολιτικό, κοινωνικό και πολιτιστικό γίγνεσθαι της πόλης μας. Αν ανατρέξει κανείς στα κείμενα που κατατέθηκαν στις σελίδες του θα καταλήξει σε δύο συμπεράσματα: ότι «Το Κλειδί» ήταν και παραμένει μια αγαπημένη τοπική εφημερίδα και ότι ουδέποτε παρέβη τη βασική δημοσιογραφική γραφή: πως η πληροφορία ορίζεται από τα «πρόσωπα» και τις «ιστορίες».

Για τους αναγνώστες αυτά είναι ολοφάνερα. Κάθε εφημερίδα καταγράφει τα γεγονότα στον χρόνο που εμφανίζονται, δηλαδή αποτυπώνει τη στιγμή. Όμως η καταγραφή τους στο «Κλειδί» έχει και άλλες προεκτάσεις: μας λέει ποιοί είμαστε, από πού προερχόμαστε, πού βρισκόμαστε και πού θα θέλαμε και θα μπορούσαμε να πάμε, όπως προκύπτει από το περιεχόμενό του σε συνδυασμό με την αρθρογραφία και τα κριτικά κείμενα που δημοσιεύονται στις σελίδες του. Μια τοπική εφημερίδα τόσο υψηλού επιπέδου δεν μένει στα γεγονότα αλλά αναδεικνύει ταυτοχρόνως το νόημα και τη σημασία τους. Γι’ αυτό και η παιδεία και ο πολιτισμός για τους δημιουργούς αλλά και τους συνεργάτες του «Κλειδιού» περιέχουν προστιθέμενη αξία, έχουν βαθύτατα πολιτιστικό, πολιτικό, κοινωνικό  περιεχόμενο και συνδέονται άρρηκτα με τον τόπο.

Είναι μια παράδοση που την ακολουθούμε, παλαιότεροι και νεότεροι, και το παράδειγμα των σημαντικών ανθρώπων που πέρασαν από την εφημερίδα, μάλιστα, κάποιοι απ’ αυτούς που δεν ζουν πια, είναι προσδιοριστικό και των δικών μας κειμένων, με τις όποιες αποκλίσεις τους.

Εκείνο που διαπιστώσαμε μέσα στην πορεία τόσων ετών είναι πως «Το Κλειδί» πρέπει να βρίσκεται πάντα κοντά και μέσα στα γεγονότα της πόλης και να δίνει τον τόνο. Είτε πρόκειται για κείμενο που αποκαλύπτει τις άγνωστες πτυχές ενός σημαντικού γεγονότος, είτε για την κριτική ενός βιβλίου, είτε για τον διάλογο ιδεών, είτε για το σημαντικό παρελθόν του τόπου.

Στα επετειακά τεύχη όπως αυτό, απαράβατη αρχή ήταν και παραμένει να αντλεί κανείς συμπεράσματα από το παρελθόν μεταφέροντάς το όμως στο παρόν, σαν να είναι ζωντανή ιστορία. Η εφημερίδα, όπως και τα γεγονότα, όπως και οι ιδέες και οι απόψεις ζει στο παρόν. Αλλά το παρόν για μια εφημερίδα όπως «Το Κλειδί», ορίζεται μεν από τη στιγμή, όμως είναι και διαρκές γιατί καταγράφεται σαν ζωντανή Ιστορία.

Η  βασική του αρχή είναι πως για να πάρεις τις σωστές απαντήσεις  πρέπει να υποβάλεις τις σωστές ερωτήσεις.

Στη τοπική παράδοση θα πρέπει να προσθέσω τον «λαϊκό» προσανατολισμό του «Κλειδιού», μια άλλη συναφής παράδοση που τη θεμελίωσαν εξέχουσες προσωπικότητες που υπήρξαν τακτικοί συνεργάτες της εφημερίδας.

Συνοπτικά «το Κλειδί» όλα αυτά τα χρόνια, άσκησε αυστηρή και εποικοδομητική κριτική. Στάθηκε δίπλα σε πολιτιστικούς συλλόγους, καταγράφοντας τις δραστηριότητες τους. Κατάφερε να μπει σε αρκετά σπίτια σε όλη τη χώρα και το εξωτερικό, κερδίζοντας μια θέση στην καρδιά των αναγνωστών του. Άντεξε στο χρόνο, ακόμα και τα τελευταία χρόνια που ο  έντυπος τύπος δοκιμάζεται. Άντεξε στην σκληρή πραγματικότητα των τριών τελευταίων «χαμένων χρόνων» που προηγήθηκαν λόγω Covid και είναι πλέον ξανά εδώ με ανανεωμένο περιεχόμενο και μεγάλη υπερηφάνεια να ανακοινώσουμε ότι υποδεχόμαστε και την ηλεκτρονική του εισαγωγή στην ενημέρωση!

 «Το Κλειδί» έχει μέλλον γιατί έχει βαρύ παρελθόν και παρεμβατικό παρόν. Η συμβολή του στην ανάπτυξη της πόλης είναι ανεκτίμητη, όπως ομολογούν φίλοι και εχθροί! Ασκεί κριτική όποτε χρειάζεται αλλά πάντα υπό το σκεπτικό ότι η πόλη, δεν είναι για πέταμα. Αυτά από μόνα τους είναι αρκετά ώστε να αισιοδοξεί κανείς για τα χρόνια που έρχονται.

Κλείνοντας θα θέλαμε να ευχαριστήσαμε θερμά για άλλη μια φορά όλους τους εξαίρετους αρθρογράφους για την πολύτιμη βοήθειά τους όλα αυτά τα χρόνια, καθώς και όλους τους συλλόγους που μοιραάτηκαν μαζί μας δράσεις, αγωνίες και προβληματισμούς. Ακόμα ευχαριστούμε τους διαφημιζομένους μας, των οποίων η βοήθεια είναι πολύτιμη.

Πρωτίστως όμως ευχαριστούμε θερμά τους συνδρομητές και φίλους της εφημερίδας, οι οποίοι στήριζαν και συνεχίζουν να τη στηρίζουν.

Χάρη σε αυτούς «το Κλειδί» παραμένει μάχιμο.

Γιατί «το Κλειδί» πάνω απ’ όλα είναι οι άνθρωποί του.

Σ. Γ.

Ροή Ειδήσεων